SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

TERKENAG SEMASA DULU HATIKU MERASA RINDU…

Tandek Oh Tandek


Bila si ‘Furen Laoshi’ (Lost and Found) sebut pasal Tandek dan kenangan dia dulu2 sayapun ikut teringat kembali kenangan manis di pekan Lama Tandek, bole la di katakan saya membesar di pekan itu time tu rasanya Tandek lebih maju dari pekan KM la, tapi semuanya tinggal kenangan pekan Tandek kini seperti pekan yg mati kadang2 tu kalu bukan hari isnin petang2 gitu macam tempat yg dilanggar geruda saya bukan la memperkecil2 kan pekan itu (bapa dan kakak buka kedai di sana ba) tapi seolah2 tidak diambil peduli oleh pihak berwajib terutamanya pemimpin2 kita, memang benar ada kemudahan Hospital tapi macam tiada sebab banyak kekurangannya. Saya rasakan ada baiknya di tempatkan lagi pejabat pos kecil /wakil pos (memandangkan pej. pos KM suda sesak bah tu) dan balai polis kecil agar tumpuan dan tarikan pekan itu banyak sedikit bekalan air harus dibaiki sebab itu la masalah utama di sana, jalan kepekan baru Tandek harus diserikan lagi (macam rumput dia tinggi dari tu Bangunan tau).

Apapun ini adalah pendangan dari saya yg tidak tahu apa2 tapi saya rasakan idea saya ini bole diperhalusi dan dijadikan panduan apa yang terkurang ditambah la lagi agar Tandek muncul kembali maju separti dulu alang2 suda kamu buat Hospital di sana biarlah berbelanja lagi sedikit untuk kemajuan Tandek ataupun mungkin dari pihak pemimpin kita dia minta pihak swasta jadi perintis (seperti Wong Kwok) minta melabur buat lagi beberapa blok kedai sebab mereka adalah berpengalaman dan punyai strategi yang tersendiri.


Saya yakin bila pekan Tandek maju kawasan sekitarnya akan mulai membangun secara tidak langsung banyak membawa kebaikan kepada masyarakat kita....

“semoga Tandek ku kembali maju dan gemilang”…..!!!!

13 comments:

  1. Furen Laoshi said...
     

    Aku suka lagu ni Rozan!!! Betul apa ko cakap Rozan. Macam sayu tingu Tandik tu. Wp saya balik lebih kurang 2 kali setahun, tapi Tandik tetap tidak berubah banyak. Macam pekan Koboi di tengah2 kawasan gurun Colorado. Air sungai Tandik tu paranah aku minum sebab haus. Duit nda ada..hahaha tapi dulu airnya jernih. Mungkin ko tertanya2 kanapa aku kenal ko kan? Satu sahaja sebabnya (aku nda tau hal lain tapi dulu ada orang pernah ckp si Rozan anak (pakcik) Muralang tuh..dia kayuh basikal pigi skulah dari Talantang ke Tandik)..berbelas tahun yg lalu...aku mo tanya sekarang "Betul ka Rozan?". Just a curiosity!Jan marah kalau aku mcm menyibok.

  2. Srixon said...
     

    kamu tunjuk perasaan bah ramai2 bawa kain pemidang dan panggil TV3 baru tu yb. anita dan yb. maximus ambil perhatian!, bertahun sudah yb. maximus jadi yb. apa kemajuan dia buat di pekan tandek? suma abuk pun tarak lar !

  3. Rozan M said...
     

    srixon (kau kaki golf ka ni nama kau mcm brand golf) jgn marah main2 k saudara, susah juga ba kita mau tunjuk perasaan klu hal yg ringan2 lebih kurang gitu.. tapi bole dipertimbangkan itu pilihan akhir la.. ada baiknya kita minta jasa baik PKR N5 utk usulkan perkara ini kepada Dato(namapun suda peg kemajuan rakyat kan) dia org tida rugi ba tu kalu panggil pelabur..

  4. Rozan M said...
     

    1)yg tu adik saya Redzuan kami panggil Iwan dia d Miri skrng klu kau clik =MuRaLaNgJr.(gambar) ada gambar dia d sana dgn family dia... nway selamat bertemu kembali saudaraku.. (lost and found)
    2)saya dulu kadang2 jalan kaki balik dari sekolah sb petang tiada kereta saya tak pernah rasa susahpun.. tapi sekarang dekat2pun saya mau naik kereta..

  5. Furen Laoshi said...
     

    Iya ka...???? Soorrryyyy...itu la. I must be mixed up. Maklumlah...teda berapa tau. Suda jadi kebiasaan bah ni. Saya selalu mendangar saja tapi jarang menyoal balas kalau ada org bercerita. Lagi pun sudah lama butul. Tahun lalu saya ada pulang. Sekali ja..itu pun teda p Tandik pun. Truk juga sia ni kalau pikir balik...

  6. Furen Laoshi said...
     

    TQ Rozan, tapi saya susun 10 jari minta maaaaaap coz tdk dpt memperkenalkan diri. Saya harap dgn cara begini,kitaorg dpt bercerita and share apa2 saja tanpa prejudis. In Fact, ko sebenarnya tidak paranah berckp dgn sia seumur idup..hehe, saya barani ckp ko juga mimang teda kenal saya. Butul ni...tapi saya gembira tgk blog2 orang Kota Marudu dan katawa sorang2 baca.Ok ka KO?

  7. Srixon said...
     

    selagi yb. anita baranting dan yb. datuk dr. maximus ongkili jadi wakil rakyat di kawasan kota marudu selagi itu lah TANDEK tidak akan maju macam itu juga selama2nya percayalah cakap saya

  8. $en$ei said...
     

    tamu tandik dulu antara tamu paling besar tu. katalah esok tamu hari in pun suda ramai org kampung turun dan bermalam di padang dengan barang yg mereka mau jual. best betul... mungkinkah ada org berbuat perkara yang sangat teruk di tandik ini sehingga tandik ini seperti kena sumpahan ala sumpah mahsuri saja?

  9. Rozan M said...
     

    ok ba kalu kau.. saya sebenarnya macam kau juga “lost and found” lebih kurang.. baru kebelakangan ni rajin balik Tandek jumpa saudara2 dan kawan2.. saya amat terharu akan kemesraan mereka bila ada yg panggil saya yaman (pakcik), yaki (datuk) dll.. saya gembira merasakan yg kebanyakan orang2 Tandek adalah saudara2 saya juga.. Aramai tii saya rasakan..

  10. Rozan M said...
     

    ($en$ei) yang palig syok tengok di padang macam ada liga gitu.. padang tu tidak pernah sunyi..

  11. SANTAI bersama MURALANG JR. said...
     

    Tuan jangan kau sebut Yb N5 ada org kampung kita marah.. saya perna kena suda.. saya suka yb tu dan dia baik dgn saya tapi saya lebih suka dr.J(orang kita)..

  12. Rozan M said...
     

    kita harap2 la datuk tidak silap lagi.. kita suda ada kota kp atau pkr.. tapi kita sendiri mau ingat.. jgn lakukan kesilapan yg lepas(kimaragan jangan lawan kimaragang)..

  13. Furen Laoshi said...
     

    Syabas Rozan. Aku ni ntahla. Sudah tua2 (baru tua sikit ahh-hehehe)berpikir jugak...macam want to make up for all the time I've lost before...tapi komitmen kerja/tanggungjawab berterusan. One true fact, dulu sa fikir sa jadi 'great person' kalau semakin tinggi pendidikan..funny thing..makin buat sa rasa kici saja. Ilmu banyak bagus tp ujian sebenar ialah kita praktikkan atau tidak. Minds on and hands on. That's why sa rasa kenal siapa sa tdk penting..yg penting I'm sincere to share my stories. Teruskan blogging.

Post a Comment