SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

MADU DAN RACUN DITANGAN SIAPA….

Marah Pada Nyamuk Kelambu Kau Bakar


Saya melayari 1 blog beberapa hari yg lepas saya begitu tertarik dengan 1 isu tentang pandangan ‘seorang bloger’ terhadap lelaki, saya bukan la “menegakkan benang yg basah” tetapi sekedar memberi komen secara peribadi bagi pihak lelaki la aa.. kita tidak bole mengatakan asalkan lelaki 99% adalah jahat.. mungkin yg kita jumpa itu adalah 1 yg jahat tetapi 10 lagi baik kita tak tahu sebab rakyat sabahpun lelakinya cukup ramai ooh.. dan pada kebiasannya orang yg ikhalas itu tidak suka dirinya dikenali bila dia membuat kebaikan hanya orang yg tidak ikhlas baru la suka menunjuk2 kan diri dan berpura2 baik sebab itu kejahatan mengatasi kebaikan pada pandangan kita.. mungkin juga disebabkan faktor begitu la pandangan beliau (bloger tu) jadi 99%.. jadi jangan la kau ibaratkan nampak pisang setandan ada yg rosak kau cakap semuanya busuk/rosak, nanti sia2 la usah lelaki2 yg melakukan kebaikan tu, mereka seperti tidak di hargai pula.

Kesilapan dari pihak lelaki dan wanita itu seimbang 50:50 la katakan, kita juga bole ambil ikhtibar dari gosip2 artis yg panas kacau isteri orang atau kawin dgn suami orang dan ada yg selabihnya menyebabkan orang lain di tinggalkan suami (kalu U ceraikan isteri U baru la I mau kawin dengan Dato) lain pula ceritanya yg ni wanita menzalimi wanita…


~Apapun yg saya katakan untuk kali ini adalah sekadar pendapat peribadi dan renungan kita bersama apa yg tersilap adalah datangnya dari kelemahan saya, saya juga insan biasa dan bole membuat kesilapan… setulus ikhlas ku memohon maaf andainya pandangan saya utk cerita kali ini menyentuh peribadi dan menyakiti hati sesiapapun..

membunuh diri penyumbang utama kematian di dunia

JANGAN terkejut jika tindakan membunuh diri adalah satu daripada penyumbang utama kematian di dunia. Pertubuhan Kesihatan Dunia menyatakan, seorang membunuh diri setiap 39 saat.

Malah, dianggarkan 10 hingga 20 juta cubaan bunuh diri yang tidak membawa maut berlaku setiap tahun di seluruh dunia. Bunuh diri boleh difahami sebagai suatu tindakan mengambil nyawa sendiri. Ia merujuk kepada perbuatan memusnahkan diri sendiri kerana enggan berhadapan sesuatu perkara atau masalah yang dianggap tidak dapat ditangani. Ia berlaku disebabkan pelbagai faktor, seperti kegagalan menghadapi tekanan, malu kepada keluarga dan masyarakat, rasa bersalah, tidak dapat menahan kesakitan fizikal, tekanan emosi yang meluap-luap, kebimbangan dan masalah kewangan. Menurut pakar psikiatri, kadar kejadian bunuh diri dalam kalangan mereka yang berusia antara 19 hingga 59 tahun terutama wanita adalah 1.5 kali lebih tinggi daripada lelaki. Punca utama kejadian itu disebabkan tekanan perasaan, skizofrenia dan kemurungan diri yang melampau. Pada satu tahap pesakit berasakan tiada lagi jalan penyelesaian bagi masalah yang dihadapi. Tekanan itu boleh menyerang sesiapa saja dan keadaan menjadi bertambah rumit jika pesakit mengambil dadah atau alkohol yang boleh mendorong perkara tidak diingini. Pengaruh lain seperti berasakan diri keseorangan, tiada sokongan sosial dan dibayangi rasa putus asa, bahkan ditambah dengan kegagalan mengawal desakan dalam diri turut mendorong mangsa membunuh diri.