SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

ISAI AMUH RUMOSI SAWOH PANGAKAT KOU LONGONG...!!!

Beberapa minggu yg lalu saya menghadiri satu meeting dan makan malam, berlangsung sekitar 6pm hingga 11pm, biasa la kalu pihak tuan2 ni kalu suda bercerita banyak saja isu yang bole diketengahkan masalah Negara la katakan yg kurang di senangi oleh setengah2 orang rumah (puan2) bagi yg dah kawin.

Inilah di antaranya yg menjadi persoalan puan2 mengapa lambat balik, “apa bah guna meeting kamu ni buang karan (masa) saja..??” ini adala diantara perkataan yg cukup popular oleh puan2 kita.

Ada seorang kawan tu phone di balik2 bunyi saya bukan la nak cakap apa tetapi tentang kesibukan dia tu (nasib la saya tida macam dia tiada orang mau mencari palis2..) kawan tu ada 2 phone sedang di online yg phone satu lagi berbunyi dan dia minta kebenaran untuk telephone balik untuk menjawap panggilan yg ke2 dan si bos ni pigi sana jauh2 jawap panggilan (untuk dapat lain lebih clear mungkin) kami semua di sana faham la saya rasa… sekembalinya si bos ni di meja kami tu ada tuan kami tu menyampuk “siapa yang takut bini angkat tangan..?” semua diam ketawa masing2 tiada yg mau angkat tangan, tuan berkata lagi “bule tahan kita ni semua tiada yg takut bini, “Saya bukan la takut bini tapi masalahnya bini saya tidak takut sama saya bah” ketawa kami dengan kenyataan si tuan kami tu, sambungnya lagi “jadi lain kali bagus kita bawa bini2 kita turut serta dengan program kita”.

~bagi pendapat saya begini la kehidupan seorang lelaki banyak bersosial dan menghabiskan masa dengan kawan, saya tidak pernah rasakan saya membuang masa dengan setiap pertemuan saya dengan kawan2, saya bole umpamakan setiap pertemuan itu umpama sambil menyelam minum air. Saya teringat akan pertemuan dengan kawan di kedai kopi sehingga jam 4 pagi saya tida perna rasakan pertemuan itu sia2 kerana saya dapat banyak idea dan cerita yang membuka minda dan menjadi motivasi kepada saya.. sesungguhnya pertemuan itu sia2 jika kita tidak mengaturnya dengan baik, namun jika pertemuan itu sesuatu yg sehat dan digunakan sebaik2nya saya yakin kita bukan la orang2 yg membuang masa…..!!! dan sesuatu yg pernah sahabat saya nasihatkan kepada saya “kalu kita ada 1juta jangan habiskan hari ini. kita bahagi2 kan untuk kita nikmati pada hari2 yg seterusnya” … renung2kan apakah ertinya kata2 ini (bagi saya suda ada kefahaman tersendiri untuk kata azimat ini).