SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

DARI LABUAN BALIK KK, MUNGKIN KE LABUAN LAGI (UNTUK MISI SETERUSNYA)…

Cerita Kami ‘Waterfront’.


Sekembalinya saya dari Labuan saya sempat menghabiskan masa bersama 4 orang kuat kimaragang (2 daripadanya bakal pemimpin masa depan kita yg kita tunggu2) bersantai sambil tenang2kan fikiran dan makan malam sebagai ucapan ‘Good Luck’ la kepada seorang sahabat (kita semua) yg akan berpindah ke daerah lain, kita mendoakan semoga beliau pergi untuk sementara dan kembali ke pangkuan kita dengan memegang jawatan yg paling tinggi dan diantara jawatan terpenting di Sabah dalam masa terdekat ini. Apa yg menjadi kebanggaan kita adalah beliau ialah anak jati Kimaragang itulah yg semestinya, pada pendapat saya biar semua orang2 tahu bahawa kita orang2 kimaragang bukan calang2 orang, Kimaragan boleh..!! dan setanding dengan bangsa2 lain.

~(Waterfront di KK bukan Labuan….k.. )


Sejujur mana ka kata2 ketika kita bertentang mata.


Saya teringat akan satu topik cerita kami pada malam tu ya itu tentang persatuan Kimaragang entah bila la agaknya kita seluruh bangsa kimaragang bole duduk dan bernaung dalam satu persatuan (1 payung) memang menjadi satu ke kecewaan la bagi saya dan tida keterlaluan jika saya katakana kebanyakan masyarakat Tandek amnya yg terdiri dari ramai masyarakat yang bole dikatakan ‘professional’ duduk dalam dalam satu masyarakat yang lemah (tampa ada kesatuan) sedangkan kita semua tahu bahawa kekuatan bangsa itu terletak pada perpaduan dan kesatuan setiap bangsa. Memang tidak di nafikan kita ada PKBS (Persatuan Kimaragang Bersatu Sabah) namun sejauh mana ketulusan AJK dalam persatuan ini adalah samar2, mana tidaknya bila kita nak masuk ahli seribu alasan yg diterima yang ketuanya cakap timbalan atur, timbalan pula cakap ketua yang atur. Bila soalan dikemukakan seramai mana ahli2 dalam persatuan itu jawapannya 1% jadi mungkin kita bole tanya la bila mau tambah keahlian dan adakah persatuan ini (PKBS) persatuan kita? sedangkan angka 1% itu jika ditimbangtara bukan la angka yg ideal untuk mewakili Kimaragang sedangkan kita semua tahu berapa ramai orang2 kimaragang di seluruh Tandek sahaja tida termasuk yg diluar kawasan..

Mungkin ada baiknya orang kuat kita di AJK atau AMTnya memikirkan kelonggaran untuk menjadi ahli dalam PKBS fikirkan sesuatu yang lebih baik untuk bangsa2 kita biar la kita duduk dibawa 1 payung dan menjadi 1 bangsa kebanggaan yang kuat, bersikap terbuka la jangan pergunakan nama persatuan atas kepentingan peribadi.

“Apa yg luhur, tulus dan murni dari hati diperjuangkan, ada yg salah diperbetulkan, genggam bara api biar sampai jadi abu, bangsa dan Negara jadi sanjungan”.