SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

TONGKUYU...? Jangan Bah Geng..

Mungkin tidak la sehangat merlimau atau Kerdau namun tetap menjadi tarikan kepada saya lebih-lebih lagi berlaku di N5 Tandek daerah kelahiran saya iaitu pemilihan ketua pemuda P.B.S N5 Tandek, saudara Christopher selaku KP sekarang (mempertahan jawatan) dan calon baru saudara Junid iaitu naib II yang ingin mencabar kedudukan KP sekarang (kedua-duanya anak buah saya). Apapun diharapkan semoga persaingan ini bukanlah seperti pertembungan wakil rakyat PKR dan BEBAS yang berlaku kepada kita pada panggal yang lepas, Saya merujuk kepada fakta dan kejadian yang benar-benar berlaku dan bukan bermaksud untuk menyinggung mana-mana pihak kerana sejarah itu benar-benar menunjukkan kepada kita bahawa ia adalah kegagalan dan kerugian yang amat besar kepada kita khususnya Kimaragang kerana dua-dua mau naik, dua-dua masing-masing, dua-dua hebat dan akhirnya jadi macam "KETAM".

Kita selalu mendengar perumpamaan "mentaliti KETAM" atau Tongkuyu dalam bahasa ibunda kita. Ketam sememangnya menjadi sajian yang mahal di restoran-restoran. Ketam juga mampu memberi kekayaan kepada usahawan yang mengandalikan perniagaan hidangan itu. Namun ketam tidak boleh menjadi contoh kepada kepimpinan sesebuah masyarakat kerana budaya ketam boleh merosakan sesebuah masyarakat atau bangsa.

Sekumpulan tongkuyu apabila diletakkan di dalam basin atau baldi akan berebut-rebut naik untuk keluar. Namun tidak siapa dapat naik dengan mudah kerana yang di atas pasti akan ditarik kebawah oleh tongkuyu yang lain dan mengakibatkan yang diatas akan jatuh. Dan kemudian kalau ada tengkuyu yg dapat keluarpun jalannya pasti sendirian dan tidak betul.

Pendek kata kalau ada orang-orang kita yang sedang melangkah kearah kejayaan seluruh masyarakat kita khususnya Kimaragang harus bersatu untuk membantu dan memberikan sokongan dan bukannya menjadi makluk perosak atau alat kepada orang lain untuk merosakan kejayaan bangsa kita dan kepuasan diri sendiri.

~Apapun di ucapkan tahniah kepada kedua-dua calon kita, mereka di landasan yang betul dan selamat majujaya... Kepada yang berjaya nanti jangan lupa selogan "BERSATU...!!! dan hayat betul2.Note: orang yang bijak akan bertambah bijak bila mau mendengar pendapat orang-orang bijak... (betul atau tida sayapun tida tau kita fikir la sama2)...