SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

TADAU DI TAWASI NAKASAMBAT OKU OH ISO CERITA

Tayar Motosikal ka Tayar Kereta Mana Kau Mau.

Sebenarnya saya ada temu janji dgn dr.J utk makan tengah hari bersama2 hari ini pada mulanya saya menghantar sms yg saya dtg lewat sedikit kerana saya bertemu dgn seorang kawan secara kebetulan bila jam sudah hampir jam 1.15 ptg saya menghubungi tuan dr bahawa saya terpaksa membatalkan pertemuan kami sebab tidak sempat (siou dr.J saya mungkir janji.. kelaparan suda kau mungkin .. perkara yg tidak baik telah saya amalkan hari ini) walau bagaimanapun saya janji malam ini kita jumpa, mau kemana nanti baru cerita…
Saya tertarik dgn kawan saya hari ini tentang satu perkara ia itu isu hubungan Suami & Isteri, beliau berkata suami isteri umpama rakan kongsi sepanjang hayat, bila kita sudah memutuskan untuk berkawin bererti kita telah memegang janji yg isteri kita adalah rakan kita susah senang, sehidup semati dan kita perlu ingat yg isteri kita bukan hambah bukan amah atau lebih rendah kedudukan nya, kita ‘share partner’ 50:50, suami isteri seolah2 rakan penting dalam perniagaan dlm mencapai kejayaan, jika diumpamakan motosikal suami istreri adalah ibarat roda depan dan belakang jika hilang 1 roda bayangkan la apa terjadi dgn motosikal itu (tapi saya lupa tanya si suami yg mana 1 roda depan atau belakang, lain kali saya tanya sebab kesuntukan masa hari ini) anak2 adalah aset2, suami isteri harus berganding bahu utk mendidik anak2 jgn ingat bapa hanya cari duit utk kasih makan sahaja..

~kesimpulan yg saya dapat dari cerita ini macam kawan saya cakap suami isteri harus ingat jangan memendang siapa yg lebih tinggi.. dan ada baiknya jika suami istari umpamakan yg mereka adalah tayar motosikal dan bukan tayar kereta sebab kereta ada 4 tayar dan ada ‘spear tyre’ lagi.. kita fakir lah sendiri apa yang terbaik utk kita… yg penting jangan lupa kewajipan masing2..