SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

SORITA DOH TARANG BULAN...!!

Cerita saya ini sebenarnya telah saya simpan lama dahulu time saya mula2 berkenalan dengan seorang yg saya panggil cikgu melalui telefon (sori cikgu bukan mengata u tapi sekadar mendapat inspirasi dari perbualan kita he he he..) dan cerita ini bukan bertujuan untuk menyindir atau membandingkan sesiapa.

Saya juga sebentar tadi mendapat forward sms dari saudara saya yg bunyinya bikin sakit hati juga mendorong saya untuk berkongsi cerita ini, apapun inilah perkara2 yg suda kita jangkakan time mula2 kita publish cerita jambatan… yang kita sedia maklum kes ini melibatkan orang2 kuat kita.. apapun kita sama2 mendengar cerita saya dulu..

Saya bertemu dengan seorang saudara saya di KK beberapa bulan lalu tida tau macam mana tersebut lah nama yang saya panggil cikgu ni… sayapun minta la nombor phone dia. Dipendekkan cerita mula saya menelepon cikgu itu, macam2 dia soal saya (saya macam di soal siasat polis) mungkin ada perkara2 yg beliau tida puas hati lalu beliau berkata kepada saya.

Cikgu : kau mau jadi YB ka?

Saya : Tida mau.. saya mau jadi driver YB saja, kenapa?

Cikgu : ceh!! Temberang oh kau.. saya kasi tau kau, kalu mau jadi ??? bohong mesti berat 5 Tan, temberang mesti berlori-lori macam c ????

Saya : ya bah..! saya bukan mau pangkat yg besar..! tiada semestinya saya berjawatan penting baru bole menyumbang sesuatu untuk bangsa saya dan seterusnya bole jadi kawan kau, kalu saya berjawatan pentingpun belum tentu saya bole menyumbang sesuatu kepada bangsa saya dan mau kawan dengan kau… saya misalnya seorang ketua dalam masyarakat saya selalu cakap yes Bos..!! tampah merujuk kepada hakikat sebenar juga sesuatu yang saya tida mahu. Saya dianugerahkan dengan projek sini sana dan mementingkan keuntungan semata2 juga satu kesilapan besar kepada saya. Saya cakap saya 10 tahun jadi kontraktor, kualiti saya jaga kerana periuk nasi saya, saya juga yg malu kalau orang tahu sebenarnya projek saya sebenarnya saya sub bulat2 kepada geng2 saya, orang kampung balik2 cakap projek orang2 YB banyak masalah dan buang duit saja (saya sudah merosakan nama baik YB saya) ibarat susu yg diberi saya balas dengan tuba. apapun kalau la kita seorang pemimpin masyarakat, harus ingat tampa YB dan orang2 yg mendukung kita sebelum kita jadi pemimpin siapa la anda? tepuk dada tanya selera, buka mata besar2 lihat siapa didepan anda baru bercakap.

~ penghujung kepada cerita saya akhirnya disebabkan mungkin kerana keikhlasan saya untuk menjadi sahabat kepada cikgu itu akhirnya berjaya malah beliau dengan tida menghampakan saya telah datang ke hari sambutan birthday saya baru2 ini….

Note: cerita ini sekadar cerita pengalam yang saya lalui dan bukan bertujuan untuk menyindir mana2 pihak. kesilapan ayat-ayat dan ada menyinggung mana-mana pihak adalah amat saya kesali.