SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

BERHATI-HATI DI JALAN RAYA.

Hujan Hampir 20 Jam Di Kk Hari ini.


Sudah satu rutin setiap hari kecuali sabtu ahad saya akan bangun seawal jam 6 pagi bersiap2 untuk kerja.. saya bertolak dari rumah kira2 jam 6.45 pada kebiasaanya saya mengambil masa 1 jam untuk sampai ke tempat kerja, tapi pada hari ini saya sampai ketempat kerja 1jam 40minit disebabkan kesesakan yg luar biasa dan jalan seakan2 mau banjir. Saya pada kebiasaan nya akan memperlahankan kereta saya bila didepan ada air atau ada takungan air terutamanya ‘time’ hari hujan atas sebab keselamatan dan yg keduanya lebih2 lagi kalu di bandar banyak orang jalan kaki pagi2 gitu untuk ke tempat kerja. Saya teringat satu kesah lama dahulu ketika hari hujan pagi-pagi, saya baru turun dari Bas di Lido (masa tu saya tiada kereta lagi) bersama seorang wanita yg tidak saya kenal, kebetulan sebuah kereta lalu di depan kami dan melangar takungan air di tepi jalan raya dan terkena wanita itu (nasib saya baik tida kena), saya amat kesihan melihat wanita itu tapi saya tidak bole buat apa2, bayangkan jika perkara itu terjadi kepada diri anda atau si pemandu kereta itu suda lah awal pagi pergi kerja, rumah jauh, basah kuyup lagi, adis”… sengsara la jawabnya.


~ sehebat mana kita sekalipun kita semestinya menghormati orang lain tida kira siapa dia seperkara yg perlu kita ambil peringatan kalu kita sudah di atas ada baik nya kita “tumudung sid sibah toruai” jangan kita tengok atas saja (kawan saya cakap) kita ingat dan mengingatkan mana tau kita terlupa dan yg memandu kereta tu pasang lampu, hati2 ketika memandu dan ingat la orang lain yg ada di sekeliling kita terutamanya hari2 hujan begini walaupun kita rasa tidak membahayakan tapi takut2 basah kawan2 kita yg jalan kaki..