SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

Oh YB Datuk atau YB bila bah kamu mau bersuara membela hak milik kami ini...please..

Dimana hak milik tanah orang Kimaragang…!!
petikan dari ucapan sahabat baik ku….. ya Tuan minta maaf ki sinalin ku…!!

Orang-orang kimaragang merupakan penduduk asal di negeri ini. Mereka telah tinggal di kampung halaman mereka sejak dahulu kala (Begaraya belum lagi ada). Mereka memiliki hak adat terhadap tanah yang mereka duduki dan usahakan. Namun demikian , pembukaan ladang-ladang besar telah mengakibatkan banyak kawasan yang diduduki oleh orang2 kimaragang diceroboh oleh pengusaha2 ladang yang baru datang. Dalam keadaan ini hak tanah adat bertentangan dengan pemilikan tanah melalui geran. Nampaknya hak tanah adat sudah tidak diambil kira dan mengakibatkan ramai orang2 kimaragang kehilangan tanah atau kehilangan perkampungan.

~mengapakah hak memohon geran tanah amat sukar bagi pihak penduduk asal tidak dapat di tunaikan walaupun sudah melebihi 30 tahun dan permohonan merampas tanah orang kampung oleh pihak syarikat perladangan spt Begaraya amat mudah semudah memetik jari…..(yg ini dari saya)!!

Mingkaso oku diti...!!

Ibu dan Anak jalan-jalan.

Pada satu hari seorang ibu membawa anaknya yg berumur 5 tahun pigi d K.k dengan sebuah kereta kancil, sampai di langkon kereta mereka berselisih dengan sebuah kereta 4wd, si emak membunyikan hon keretanya, si anakpun bertanya siapa tu mak? si emak menjawap saudara kita ba tu nak.. kemudian mereka meneruskan perjalanan sampai di kota Belud si emak membunyikan hon lagi, si anak terlihat lembu (sapi) berkeliaran dijalanraya lalu bertanya kepada si emak, mak itu pun saudara kita juga ka..?... @***#@..

~anak yg kecil jangan ingat dia tida tahu apa2 kadang2 mereka lebih bijak dari orang dewasa... ya begitu la ceritanya... hati2 memandu kalu nampak ada sapi..