SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

I 'M PROUD TO LOSE...!!

Saya ke Maybank hari ini untuk mengeluarkan sejumlah wang di akaun ASW2020 saya. Selalunya isi borang dulu baru ambil nombor tapi hari ini terus beratur di kaunter 7. Orang cakap senyum itu sedekah sayapun senyum la dengan cashier (sumandak) saya rasa dia ni orang baru sebab saya ni dikira pelanggan tetap la di situ, dia kelihatan agak malu2 sedikit. Selepas urusan saya selesai sayapun beredar, melihat jam di handphone suda jam 1pm saya menelefon kawan dan sempat juga makan tengah hari bersama.

Saya kemudian menuju balik ke tempat kerja sekitar jam 2pm, setibanya saya di lampu isyarat UMS saya membalik2 kepingan buku akaun saya sambil berkira2 bila la dapat “claim” ni, tadi ke Likas juga jumpa kawan sambil tanya pasal claim tapi belum lagi katanya mau tunggu bos ke KL, angka2 yg tercatat dalam akaun semangkin kecil jumlahnya… tapi kali ini bila saya perhatikan sebaliknya yg terjadi angkanya berganda pula (sepatutnya berkurangan) saya berhenti di tepi jalan sebentar (berfikir la tu mau kasi balik ka tida) saya check borang.. dia bagi borang untuk masuk duit.. saya check buku sekali lagi (sah memang duit terlebih) macam tiada percaya dgn apa yg terjadi adalah dalam 5 minit saya berfikir saya call kawan yg sama2 makan tadi di cakap “jangan la ba kasi balik” macam mau2 juga saya rasa tetapi akhirnya saya mengambil keputusan saya sendiri.. saya pergi ke bank dan mengembalikan wang itu (sumandak tu berkali2 mengucapkan terima kasih dan macam mau nangis suda).

Apa yg terlintas di fikiran saya time tu..

1. kalau saya ambil ni duit apa akan terjadi dengan cashier tadi (berbulan2 gaji dia saya rasa berbandig duit yg ada tu) ada kemungkinan sesuatu yg tidak baik akan berlaku kepada dia.

2. walaupun time gawat saya (claim belum masuk) saya rasa duit tidak banyak menguntugkan/membantu saya…

3. dan saya teringat kata2 kakak saya di kg Damai “bapa banyak tolong orang2 kampung dulu sebab itu anak2 dia mau di cakap terlalu senang dalam kehidupan pun tida tetapi boleh la dibanggakan” (am’ie oh susah nga oh bule la).

Apapun saya gembira dengan keputusan yg telah saya buat setakat hari ini walaupun saya rasa sayang tu duit saya kasi balik (kawanpun telefon suda tanya apa macam malam ini mau ke mana…)

~saya teringat tentang cerita kawan saya lama dahulu yg kerja di Bank hilang 5sen mau sampai pagi diorang mencari katanya… bayangkan kalu saya tidak kasi balik tu duit rasa2 nya ada yg belum balik dari kerja hari ini.. (anyway I'm proud to lose today) kita menolak tuah hari ini tak mengapa sekurang2nya saya bule tidur lena mana tahu mimpi nombor dan jadi kaya esok… good night.. tompinai…!!!