SANTAI bersama MURALANG JR.

Hidupini Seperti Roda Yang Berputar Dan Dalam Perjalanan Hidupku Kini Aku Belari..!! Andai Kata Satu Hari Nanti Saya Tersungkur Ketika Saya Berlari Di Saat Ini, Saya Pasti Akan Berlari Semula Bila Saya Bangkit Kembali…!!

kinorikatan nu

email : rozanz76@tm.net.my

JALAN-JALAN CARI MAKAN.

Mapanau Oku Mantad Magapon Nakasambot Oku Po Do Polod.


Hari ini saya sempat makan tengah hari dgn kawan (tapi dia diet pula) sambil2 urusan cari makan punya (betul2 dia sebab dia minum je) walaupun kadang2 tu menelan air liur juga dia ‘time’ saya makan tu (jgn marah aa Bos main2 ba) sambil2 cerita, handphone dia berbunyi (mak/bapa di call dari kampung) saya mengamati cara dia bercakap dgn bapanya saya bole bayangkan akan kemesraan tutur katanya dgn bapa dia (saya sendiripun tidak begitu oo).. saya percaya banyak juga kawan2 di Tandek yg bole jadi saksi dan kenal dia ni (bukan di buat2 tapi mereka memang begitu) bukan dia saja malah adik beradik abang dia memang mempunyai disiplin yg tinggi serta berjaya bukan saja dalam kehidupan malah berpendidikan tinggi dan baik budi pekertinya (untung/boleh tahan mak bapa dia pandai mendidik anak2) dalam erti kata lain bole kita jadikan ‘Model’ untuk kita.. mengingati akan adalah 1 atau 2 org pada satu masa di tempat saya, sudah la orgnya sekolah tidak kemana balik saja dari KL cakap pun ala2 KL gitu tida pandai cakap dusun la, orang yg lalu di depan macam tidak nampak… “Adis oh susah momoros oh kowoyo-woyoon di tulun” (org kampung saya tu). Kembali cerita tentang kawan saya tu orang dia dan adik beradik dia selain dari pintar2 semua hubungan adik beradik juga rapat bole lah diumpamakan makan 1 piring, tidur pun 1 bantal gitu.. inilah yg perlu kita contohi terutamanya dalam mengukuhkan hubungan kekeluargaan dan masyarakat kita lebih2 lagi dalam usaha2 kita menguatkan dan menyatupadukan bangsa kita ‘Kimaragang’.


~Ada org berpendapat perpaduan itu bermula dari rumah, kepimpinan itu bole diukur dalam kita memimpin keluarga kita (kalu keluarga sendiripun tidak dapat kau pimpin apalagi org lain). Jadi apa yg saya sampaikan hari ini saya memohon maaf jika ada sesiapa yg tersinggung dan saya tersilap.. terutama kawan saya yg temankan saya makan hari ini untuk dia klu ada yg tersilap saya nyatakan dalam blog ini minta maaf saya sebenarnya memuji kamu tiada niat untuk menyindir…. (saya tabik dgn family you)..

4 comments:

  1. KaniL said...
     

    Salam kawanku,

    Ades, rupanya kau nie sentiasa memerhati sepanjang masa. Sentiasa meneliti dan cuba memahami. Pada saya ciri-ciri ini adalah ciri2 awal yang sangat baik untuk menjadi seorang pemimpin yang prihatin. Ciri-ciri yang bagus juga untuk menjadi seorang pembantu pemimpin. Ini kerana anda boleh menafsir dan memahami segala apa yang berlaku di hadapan anda. Keep it up geng...

    Kalau kau keluar sama kawan kau tu next time, rasanya kawan kau tu mungkin duduk pun nda senang la kerana takut diperhatikan segala gerak geri....he...hee..

    * P/S Jangan silap guna kemahiran kau ni geng. Takut nanti kalau keluar makan dengan kawan perempuan ka atau klien perempuan ka...bahaya untuk bot-bot di lautan...ke..keeeeh..walaupun kuota masih banyak….ha..ha....jgn marah ahhhh

  2. Rozan M said...
     

    1)pemimpin atau pembantu pemimpin tu tiada la kalu 'driver' kepada seorg pemimpin tu ya...

    2)jgn lupa cerita tayar motor kita bukan tayar kereta.. ha ha ha..

  3. Furen Laoshi said...
     

    Termasuk secara nda sengaja ke dlm blog kamu. Tersenyum juga dibuatnya. Saya juga orang Kota Marudu cuma boleh dikatakan suda lama bermastautin di luar..since 1987..bermula dgn belajar...sampai la skrg. Cuma boleh dikatakan saya kenal ko masa kecil2 dulu. I knew you as a very determined young boy. Of coz ko nda kenal saya. Maklumla lost and found. Bagus lagi begitu.Cuma, bila baca semua ni..good old days org ckp.Ok bye.

  4. Rozan M said...
     

    Selamat bertemu kembali Saudaraku, saya tida kenal kau tapi saya try cari siapa kau.. nway.. TQ dan selamat bertemu dlm blog saya..

Post a Comment